Bakan Koca:"Nadir hastalıklar her 2 bin kişide 1’den daha az sıklıkla görülen hastalıktır"
Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Nadir Hastalıklar Günü dolayısıyla açıklama yaptı.
Nadir Hastalıklar Günü dolayısıyla açıklama yapan Bakan Koca, geçen yıllara göre çok mesafe kat edildiği belirterek şunları kaydetti:
"Nadir hastalıklar, her 2 bin kişide 1’den daha az sıklıkla görülen hastalıklardır. 8 binden fazla hastalık bu grupta yer almaktadır. Bakanlığımızın nadir hastalıklara yönelik, bütüncül olarak yaptığı en kapsamlı çalışma, 2023-2027 Nadir Hastalıklar Sağlık Strateji Belgesi ve Eylem Planı’dır. Farkındalıktan hasta yakınlarının desteklenmesine, nadir hastalıkların taraması ve tanısından tedavisine ve araştırma geliştirme çalışmalarına kadar pek konuda planlar hazırlanmış ve bunlar hayata geçirilmeye başlamıştır."
Nadir hastalıklar kapsamında yenidoğan taramasında “SMA, fenilketonüri, biotidinaz eksikliği, kistik fibrozis, konjenital adrenal hiperplazi, konjenital hipotiroidi” tarandığını ve erken tanı ve tedavi sürecine başlandığını ifade eden Bakan Koca, "Son 5 yıl içinde bu hastalıklar açısından şüpheli sonuç veren 98 bin 415 hasta ilgili birimlere sevk edilmiş, 19 bin 87’sinde bir hastalık saptanarak erken tedavi başlanmıştır. " dedi.
SMA hastalığının bir nadir hastalık olduğunu vurgulayan Bakan Koca, "SMA evlilik öncesi taramaları kapsamında 1 milyon 192 bin 840 çift taranmış ve SMA taşıyıcılığı saptanan 875 çift, genetik danışmanlık hizmeti almak üzere yönlendirilmiştir. SMA yenidoğan taraması başladığı günden beri 1 milyon 762 bin 219 yenidoğan bebek taranmış, 286 bebek SMA alt tiplerinden biri saptanması nedeniyle çocuk nöroloji hekimlerimize yönlendirilmiştir. SMA için 36 ilde 66 adet uygulama merkezimizde ilaca erişim sağlanmaktadır." açıklamasını yaptı.
Bakan Koca, SMA, DMD, ALS gibi birçok nadir hastanın ihtiyaçlarını bütüncül ve hızlı şekilde gidermek üzere yararlanabileceği 21 Nöromusküler Hastalık Birinin hizmet verdiğinin altını çizerek şu ifadelere yer verdi:
"Geçtiğimiz sene hastalarımız bu merkezler hakkında bilgilendirilmiş ve 20 binden fazla hastamız bu merkezlerden yararlanmıştır. 8 binden fazla nadir hastalığın her birinin kaydının yapılabileceği Nadir Hastalıklar Veri Sistemimiz hayata geçirilmiştir. SMA, DMD, Kistik Fibrozis, Talasemi, Hemofili gibi 16 farklı nadir hastalıktan birisi için taşıyıcı olan çiftlere sağlıklı çocuk sahibi olma imkanı sağlayan PGT (Preimplantasyon Genetik Tanı) hizmeti sunulmaktadır. Nadir Hastalıklar Günü vesilesiyle bu özel hastalarımıza, ailelerine hatırlatmak istiyorum: Yalnız değilsiniz. Çabalarımız, yeni sonuçlara doğru ilerliyor."
Hibya Haber Ajansı